Rikas pole see, kellel on palju, vaid see, kes annab palju (Erich Fromm)

neljapäev, 11. veebruar 2010

Miks just Peedule? Aga miks ka mitte.

● Kuna see lihtsalt on nii, et ainulaadse ettevalmistusega ja eelnevate kogemusega spetsialist on seal olemas. Jah, tõepoolest võiks ta elada mugavalt, suurema palga juures Norras, aga nõnda läheksid tema erialased oskused hoopis välismaiste inimeste edendamiseks. Kas me seda tahaksime..? Osakem Eestis siiski hinnata, et on selline ainulaadne spetsialist siia tulnud ja tahab midagi Eesti noorte, seega Eesti ühiskonna jaoks ära teha, edendada.
● Peedu on piisavalt lähedal ja piisavalt hea ühistranspordi võimalus ülikoolilinnale Tartule, kust saaks sobivaid töötajaid leida.
● Peedul on tõesti tasakaalustava mõjuga loodus. Lähedal kaunite metsadega Vapramägi jne. Kõike seda looduse rikkust ei saa ju peedulased täielikult enda omandiks niikuinii pidada (teen igal kevadel ja sügisel looduseskäigu päeva, alustades just Peedult, ületades veskitammi ja lõpetades Vapramäega).
● Ajaloolise väärtuse ja kuulsusega majad saaksid tõepoolest lõpuks ometi korda. Kirjanikemaja kompleks säiliks tõesti kompleksina. Jääks ühiskondlikku kasutusse.

Ja mulle jääb mulje plaanitavast asutusest kuidagi sarnasus sanatooriumiga. Kuid kes kardaks elada santooriumi läheduses. Kus langeksid naaberkruntide hinnad just tänu sanatooriumi lähedusele…!? Ei ole selliseid juhutmeid kuulnud.

Sinna ei ole ju plaanis ägedaid haigeid saata. Näiteks kopsupõletikuga patsienti ei saadeta sanatooriumisse end kosutama. Selle jaoks on kodune ravirežiim või lausa haiglaravi. Enda kosutamiseks ja tervise tugevdamiseks on küll ka kopsupõletiku järgselt mõttekas kasutada enda tugevdamist sanatooriumis viibimisega.

Sarnaselt olekski mõeldud plaanitavasse asutusse just need , kel pole ägedat seisundit (ägedaid seisundid ravitakse loomulikult selleks ettenähtud haiglates). Vaid just sellised noored, kes vajavad veidi tasakaalustava looduse mõju ja häid spetsialiste, et kergekujulisest nukrameelsusseisundist või näiteks ärevusest üle saada. Neid nukravõitu ja niigi kartlikke noori inimesi ei tasu küll karta. Ka nemad vajavad endale sanatooriumilaadset turgutust.

Elen Rekand Tartust

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Talv

Talv
Foto: Maarja Mägi