Rikas pole see, kellel on palju, vaid see, kes annab palju (Erich Fromm)

kolmapäev, 13. jaanuar 2010

Selliseid paiku, kuhu ohutult tulla, Eestis ei ole.

Selliseid teraapilisi asutusi, ravikodusid, kus noor saaks aasta või vajadusel paarigi jooksul kogenud terapeutide ja erialainimeste toel tagasi loomuliku elurütmi läbi õppimise, aiatöö, spordi, kunsti ja omaealistega suhtlemise, mis aitaks tal leida uuesti elumõtte.

Anne Daniel-Karlsen Doris Karevale, "Meie pere", september 2009

6 kommentaari:

  1. Tere, tublid tegijad!
    Olen endine Peedukas ja mäletan veel seda aega kui Peedul olid laste sanatooriumid kopsuhaigetele lastele. Vapramäe tänavas nad elasid ja kirjanike puhkekodu kõrvalmajas käisid söömas. Jalutasid iga ilmaga hanereas sööma ja tagasi. Midagi hullu ei olnud. Keegi ei kartnud, et tuberkuloosi nakatutakse või miskit hullu sellest tuleks. Vastupidi, väikelaste emad said hoopis tööl käia kodu lähedal ja oma lastega kodus olla.
    Vajadus vaimse tervise keskuste järgi on meil suur, kas see koht peaks Peedul olema või kuskil mujal, seda ei otsusta mina. Mina hoopis pakun koostöö võimalust Jõgevamaal, mõnusa mõisapargiga hoone ootab rakendust, samas kõrval ka suured riigimetsa massiivid ja lisarakendust vajavad spetsialistid Jõgevamaalt. Hoone vajab renoveerimist, aga kasutamine tasuta, sest koostöö arendamine on ka puuetega laste peredega ja loovinimestega.
    Kui on huvi, siis ootan rõõmuga kontakte randvere@hot.ee
    Edu teile!

    VastaKustuta
  2. Tänu asjaliku kaasamõtlemise eest.

    VastaKustuta
  3. Tere, Anne
    Loen ja imestan. Ühele Elva linnaosale pakutakse arengusüsti ja inimesed võitlevad vastu?! Kipub paraku ikka niiviisi olema siin Elvas, et ükskõik, mida siin tahetakse arendada või algatada, ikka on inimesi, kes tahaksid takistada, kes võitlevad vastu, mõeldes vaid endale. Tegelikult ei mõtle nad ka endale. Nad peaksid end hoopis ise hoidma, oma vaimset tervist ja mitte nii, et kasvatades oma ego, vaid jagades - kõike mida meile loodus rohkesti jaganud on. Sest mitte küüned enda poole ei saa sa rikkaks, vaid andes ja jagades. Ja see rikkus on palju enam väärt kui raha, mida kord on ja kord ei ole...
    Elva ja Peedu on väga hea aura ja loodusliku energiapotentsiaaliga kohad. Elva tunnuslause "Hoiame üksteist!" sügav ja suur mõte peaksid mõjuma hästi teraapiliselt just siis, kui tekib küsimus, kas anda või võtta või süütama meis stopptule,kui tunneme, et meis võtab maad viha, kadedus või tigedus...
    Igal kogukonna, igal linnaosal võiks olla oma nägu, millele ehitada oma areng (kohaturundus kõige paremas mõttes). Mis võiks olla ilusam, kui et Peedut tuntakse kui kena kohta,kus elavad kenad ja sallivad, hingelt rikkad ja suuremeelsed inimesed...
    Käärdi arendusseltsi eestvedaja mäletan võitlust, mis käis siin aastaid laste mänguväljaku rajamise ümber, sest osad inimesed tahtsid rahu ja vaikust jne.. Aga nüüd on valitud koht ja see mänguväljak tuleb!!! Tuleb ükskord ka teie keskus Peedule, kui me üksteist toetame, head naabrid oleme...
    Mul on ka üks konkreetne ettepanek, millest kirjutan teile pikemalt meilile nii kui natuke oma inimestega läbi räägin.
    Seniks suurt vaimujõudu soovides, et jätkuks visadust valgustada neid, kes ei tea, mis nad teevad!

    VastaKustuta
  4. Head Peedu noorte ravikodu eestvedajad!
    Peedu elanikena soovime avaldada toetust Peedule noorte ravikodu rajamise ideele. Meedias ja veebilehel on piisavalt välja toodud põhjendusi kahtlejate hoiakute muutmiseks. Lapsevanematena tooksime veel välja, et noorte ravikodul sellisel kujul nagu Anne Daniel-Karlsen seda kavandab, võiks olla lisaväärtus ka meie kodukoha lastele ja noortele. Nimelt, lapsed, kes saavad osaleda avatud õpi- ja töökodades, õpivad usutavasti lisaks konkreetsetele praktilistele oskustele ja võimalusele eakaaslastega suhelda ka sallivust ja hoolivust. Juhan Vingeli ema kirjeldab oma lapsele osaks saanud vägivalda: usume, et ravikodu aitaks toetada meie laste väärtushinnangute arengut ja veendumust, et meist endist millegi poolest erinev (tervisliku seisundi, rahvuse, nahavärvi vms poolest), teistsugune inimene ei vääri ebavõrdset kohtlemist ega vägivalda.
    Ravikodu loomine võiks toetada ka Peedu kogukondlikku arengut ja ühise, näiteks vabatahtliku panuse abil saaksime muuta ravikodu võõrast omaks .

    Jõudu ja edu soovides, Kristi ja Taavo Tenno

    VastaKustuta
  5. Rõõm lugeda ,et Peedu elanike hulgas pooldajaid ikka on. Usun ka ,et see 22 inimest on liiga väike osa ,et nendest häirida lasta.
    Lodan väga ,et haritud inimesed Soovered suudavad siiski ka maailmapilti laiemalt näha ja ainult "oma nina ette vaatamisest" välja kasvada.

    VastaKustuta
  6. Tere!

    Toetan igati Teie ettevõtmist. Ärge laske end häirida üksikute (22 on ikkagi väike osa Peedu elanikest) inimeste vastuseisust.
    See on lihtsalt eestlaste alalhoidlik kartus mistahes muutuste ees. Ravikodu loomine toob Peedule elu ja kuulsuse tagasi.
    Kui tore oleks telekast vaadata heategevuskontserti Peedu ravikodu toetuseks! Samuti suurendab see ümbruskonna turvataset.

    Tarmo Kübar
    24. jaanuar 2010

    VastaKustuta

Talv

Talv
Foto: Maarja Mägi